Nederlands tintje aan succes: Allurion Technologies naar New York Stock Exchange

Door de redactie van De Ondernemer [1].

Allurion Technologies is sinds afgelopen week beursgenoteerd op de New York Stock Exchange. Het bedrijf ontwikkelde een maagballon waarmee blijvend gewichtsverlied kan worden gerealiseerd, maar die ingebracht wordt zonder onder het mes te gaan. Voor de Allurion Kliniek, opgericht door de Nederlandse ondernemer Nick van Lanschot en bariatrisch chirurg Edo Aarts, geldt dit als startsein voor verdere groei in de Benelux.

Allurion Technologies, opgericht door Sammy Levy en Shantanu Gaur, biedt een oplossing voor personen met een BMI vanaf 27 tot en met 38, waarbij het niet lukt om langdurig gewicht te verliezen, niet in aanmerking komen voor een operatie of niet onder het mes willen. Met een inslikbare maagballon waarbij geen operatie, endoscopie of verdoving aan te pas komt, biedt het bedrijf een non-invasieve methode waarmee cliënten in 16 weken, gemiddeld 10 tot 15 procent van hun lichaamsgewicht verliezen. Inmiddels zijn er 100.000 personen in 50 landen geholpen met de methode.

Om het concept geaccelereerd naar de markt te brengen, werden in de eerste bestaansjaren diverse internationale partnerschappen gesloten. Voor de Benelux werden de handen ineen geslagen met ervaren ondernemer in de medische wereld, Nick van Lanschot, en bariatrisch chirurg, Edo Aarts. Zij richtten in 2020 de Allurion Kliniek op als primaire aanbieder van de methode voor gewichtsverlies in Nederland. Sindsdien zijn ruim 1.400 patiënten geholpen met het programma, bestaande uit de maagballon, begeleiding van arts, leefstijlcoaches, bluetooth weegschaal en health-tracker. Hiermee behoort de Allurion Kliniek tot een van de vier sleutelspelers in de groei van Allurion Technologies.

”De beursgang vormt een belangrijke mijlpaal voor het bedrijf en een manier om Allurion’s missie om een einde te maken aan obesitas kracht bij te zetten”

Nick van Lanschot, mede-oprichter Allurion Kliniek

Verdere investeringen om het product nog beter te maken

Nick van Lanschot: ,,De beursgang vormt een belangrijke mijlpaal voor het bedrijf en een manier om Allurions missie om een einde te maken aan obesitas kracht bij te zetten, waarbij Edo en een grote rol spelen in de verdere realisatie in de Benelux. Wij zien de IPO als startsein voor verdere investeringen om het product nog beter te maken en nog meer personen te helpen met substantieel en blijvend gewichtsverlies.”

,,Aan groeikansen geen gebrek. Overgewicht en obesitas is helaas nog altijd een groot probleem. Van de wereldwijde bevolking heeft meer dan 25 procent hiermee te kampen en het aantal kinderen en adolescenten met obesitas is de afgelopen vier decennia zelfs vertienvoudigd. Nederland is hierbij met 64 procent van de bevolking met overgewicht geen uitzondering op.”

Financiering opgehaald middels privé-investering in openbare aandelen

De snelle geografische expansie naar de Benelux, evenals Canada, Mexico, India, Australië en Brazilië, maakte dat de inkomsten van Allurion Technologies de afgelopen jaren stegen van 20 miljoen dollar in 2020, 38 miljoen dollar in 2021 en 64 miljoen in 2022.

Gelijktijdig aan de beursgang werd financiering opgehaald middels een privé-investering in openbare aandelen (PIPE) onder leiding van RTW Investments en aanvullende aandeleninvesteringen van voormalig ceo en voorzitter van Medtronic Omar Ishrak, voormalig ceo van GE Jeff Immelt, Leavitt Equity Partners, vice-voorzitter van de Naghi Group, Yasser Naghi, en bestaande Allurion-investeerders, waaronder Novalis LifeSciences en Segulah Medical Acceleration en Medtronic. Ten slotte is een lening verschaft door een dochteronderneming van Fortress Investment Group en Chardan Equity.

[1] (2023, 7 augustus). Nederlands tintje aan succes: Allurion Technologies naar New York Stock Exchange. De Ondernemer

Foto: Allurion

Webinar

Laatste wetenschappelijke inzichten en methodes om gewicht te verliezen.

Alles te weten komen over de laatste innovaties in afvallen? Catherine Keyl stelt kritische vragen, zodat u weer op de hoogte bent.

Maart

23

20.00 uur

Catherine Keyl interviewt Dr. Edo Aarts

Maart

23

20.00 uur

Catherine Keyl interviewt Dr. Edo Aarts

Gratis, vrijblijvend én anomiem.

Logo Allurion Kliniek