Allurion maagballon

Maagballon of maagverkleining?

Afvallen met een maagverkleining, maagballon, óf met medicatie?
Afvallen via medische weg heeft vele mogelijkheden!

Verschillende medische methoden om af te vallen

De verschillende opties hebben ieder hun eigen voor- en nadelen. Een maagoperatie (verkleining) is definitief, terwijl een maagballon er vanzelf uitgaat na 4 maanden (Allurion) of na zes maanden via endoscopie (Orbera). Een maagverkleining is voor altijd. Na het verlaten van de maagballon ben je af van de bijbehorende ongemakken, bij een maagverkleining blijft het de rest van je leven aanwezig.

Afvallen van medicatie kun je op elk moment stoppen en werkt minder heftig dan de ballon en de verkleining. Het principe is echter wel hetzelfde. Het lichaam wil minder eten, is eerder verzadigd.

Het is dus heel belangrijk om goed te begrijpen wat de opties zijn, wat de voor- en nadelen zijn en samen met een arts te kijken wat het beste bij je past.

Sommige onderzoeken laten zien dat geïnteresseerden meer dan 7 maanden bezig zijn met het oriënteren, dat wil zeggen research op internet, praten met ervaringsdeskundigen, praten met deskundigen als artsen, voedingsdeskundigen en leefstijlcoaches.

Ook is de rol van de verzekeraar heel belangrijk. Heb je een BMI onder de 35, dan zal de verzekeraar je melden dat je niet in aanmerking komt voor een maagverkleining en dat zij een maagballon of medicatie niet vergoeden. Heb je een BMI van boven de 40 dan zijn er mogelijkheden met medicatie als je een bepaald programma volgt.

Allemaal aspecten waar je je tijd voor moet nemen om goed te kijken wat het beste bij je past.

Hieronder nog even een korte opsomming met wat meer uitleg.

Maagballon

Er zijn twee soorten maagballonnen: de inslikbare en diegene die via endoscopie worden ingebracht. Beiden zijn ze gevuld met vloeistof en nemen ze ruimte in de maag is, waardoor er minder ruimte is voor voeding en de continue druk op de maagwand zend signalen uit naar de hersenen dat er minder behoefte is aan eten.

De inslikbare ballon blijft 4 maanden zitten. Grote voordeel is dat je geen endoscopie hebt, namelijk bij het inbrengen en bij het uithalen. De endoscopisch ingebrachte ballonnen zijn er in verschillende maten en zijn al heel lang op de markt.

Blijvende gewichtsafname is er dus niet zoals bij de maagverkleining. Na 4 of 6 maanden is de ballon eruit, als jij je gedrag niet veranderd hebt (door leefstijlcoaching) gedurende die tijd, loop je het risico dat als je te veel calorieën inneemt je weer aankomt.

Maagverkleining

Door de maag te verkleinen, zit je sneller vol en zal je minder eten. Er zijn verschillende methodes om de maag te verkleinen:

  • Maagband: bij een maagband (gastric band) wordt een siliconenbandje rond de maag geplaatst dat de maag als het ware verkleind. Deze band kan later nog aangepast worden
  • Sleeve-gastrectomie: bij een gastric sleeve wordt de maag verkleind maar de rest van het spijsverteringskanaal blijft in tact. Alles wat je eet wordt hierdoor wel opgenomen in je lichaam
  • Gastric bypass: bij deze ingreep wordt de maag operatief verkleind en wordt een deel van je spijsverteringskanaal omgeleid. Zo komt voeding alleen nog in het bovenste deel van je maag terecht. Hierdoor neemt je lichaam niet meer alle voedingsstoffen op die je tot je neemt.
  • SADI (Single Anastomosis Duodeno Ileal-bypass): Deze operatie volgt meestal op een gastric sleeve, maar kan ook gecombineerd worden. Bij een SADI wordt de dunne darm doorgesneden, net na de maagkringspier. De dunne darm wordt een stuk dichter bij de dikke darm weer aan de maag gezet. Een groot deel van de dunne darm is daarmee uitgeschakeld voor de opname van voedsel, waardoor het lichaam minder voedingsstoffen opneemt.

Afvallen met medicatie

Er zijn veel op recept verkrijgbare of bij de drogistverkrijgbare middelen die een claim leggen op gewichtsverlies. Als je de bijsluiter goed leest zijn de claims van heel verschillende orde. De Nederlandse overheid let via de daarvoor aangewezen instanties goed op dat deze middelen geen foutieve claims mogen maken. Wil je echt weten wat het beste voor jou werkt? Vraag dan jouw arts.

Wil je meer te weten komen over afvallen met medicatie? Neem dan een kijkje op www.overgewichtnederland.nl voor alle mogelijkheden. Hier vind je ook alle voor- en nadelen van de bepaalde medicaties die een claim hebben gelegd op gewichtsverlies.

Welke medische oplossing past het beste bij mij?

We hopen dat we met bovenstaande informatie iets meer achtergronden geven. Wat het beste bij jou past is moeilijk te zeggen zonder je BMI, je medische situatie, je motivatie en je portemonnee te kennen.

Helemaal bovenaan staat dat de meeste mensen heel veel onderzoek doen en dan bij een medisch specialist te rade gaan om de verschillende voor- en nadelen op een rijtje te zetten. Heb je een BMI boven de 35, ga dan eerst bij je huisarts langs, want die kan je het beste adviseren over de verzekerde route (en dat is toch het goedkoopst).

Heb je een BMI van 35 of lager dan helpen we je graag met ons medisch team. We hebben veel ervaring met maagverkleiningen, maagballonnen en de meeste vormen medicatie, waardoor we de beste oplossing voor jou samen met jou kunnen bepalen. Neem contact op met info@allurionkliniek.nl.

Webinar

Laatste wetenschappelijke inzichten en methodes om gewicht te verliezen.

Alles te weten komen over de laatste innovaties in afvallen? Catherine Keyl stelt kritische vragen, zodat u weer op de hoogte bent.

Maart

23

20.00 uur

Catherine Keyl interviewt Dr. Edo Aarts

Maart

23

20.00 uur

Catherine Keyl interviewt Dr. Edo Aarts

Gratis, vrijblijvend én anomiem.

Logo Allurion Kliniek