CNN: Onderzoek toont aan dat suiker in de eerste 1000 dagen na conceptie verband houdt met gezondheidsproblemen op latere leeftijd

Door Sam Tupper van CNN [1].

De feestdagen staan voor de deur en de zoetekauw van een kind kan zich gemakkelijk uitleven. Nieuw onderzoek toont echter aan dat het goed kan zijn om de hoeveelheid suiker die jonge kinderen binnenkrijgen te beperken.

Uit een onderzoek dat vrijdag in het tijdschrift Science is gepubliceerd, blijkt dat het verminderen van suiker in de eerste 1000 dagen na de conceptie – van de zwangerschap tot de leeftijd van 2 jaar – het risico op chronische ziekten op volwassen leeftijd kan verlagen.

De onderzoekers ontdekten dat het verminderen van de suikerconsumptie in deze periode het risico op diabetes type 2 met ongeveer 35% verminderde en het risico op hoge bloeddruk met ongeveer 20%. Ze vonden ook een vertraging in het begin van de ziekte van respectievelijk vier en twee jaar.

Het onderzoeksteam bekeek gegevens van voor en na het einde van de suikerrantsoenering in het Verenigd Koninkrijk tijdens de Tweede Wereldoorlog in september 1953.

In januari 1940 begon het Verenigd Koninkrijk met rantsoenering om een “eerlijk deel” van voedsel voor het land mogelijk te maken tijdens het tekort in oorlogstijd, volgens de Imperial War Museums. De toegang tot voedingsmiddelen zoals suiker, vetten, spek, vlees en kaas werd beperkt.

Toen er in september 1953 een einde kwam aan de rantsoenering van suiker en snoep, verdubbelde de dagelijkse suikerconsumptie van de gemiddelde volwassene in Groot-Brittannië bijna onmiddellijk, van ongeveer 40 gram naar 80 gram.

De onderzoekers keken naar gezondheidsgegevens van de UK Biobank, een grote biomedische database en onderzoeksbron die mensen langdurig volgt, van ongeveer 60.183 deelnemers die geboren waren tussen oktober 1951 en maart 1956, voor en na het einde van de rantsoenering, om de effecten van zo’n grote toename in suikerconsumptie te bepalen.

“Suikerrantsoenering creëerde een interessant natuurlijk experiment,” zei Tadeja Gracner, hoofdauteur van het onderzoek en senior econoom bij het Center for Economics and Social Research aan de Universiteit van Zuid-Californië.

De analyse van een periode van zes jaar toonde een daling van 30% in het risico op obesitas voor baby’s die werden verwekt of geboren tijdens de rantsoenering, met een snellere toename van diabetes type 2 en hoge bloeddruk bij baby’s die werden geboren nadat de suikerrantsoenering was afgelopen.

Uit het onderzoek bleek ook dat het beperken van de suikerconsumptie in de baarmoeder en in het vroege leven een “levenslange voorkeur” voor zoetigheid kan verminderen, waarbij de rantsoenering in de baarmoeder alleen al ongeveer een derde van de risicoreductie voor zijn rekening nam.

“We zijn ontworpen om zoete dingen lekker te vinden vanaf het moment van geboorte”, zegt Dr. Mark Corkins, hoofd van de afdeling kindergastro-enterologie en hoogleraar kindergeneeskunde aan de University of Tennessee Health Science Center, die niet betrokken was bij het nieuwe onderzoek.

Eeuwenlang, zei hij, wendden mensen zich tot fruit om hun zoete trek te stillen en tegelijkertijd vitaminen en mineralen binnen te krijgen. Nu is suiker zo geraffineerd en geconcentreerd dat de meeste mensen een stuk chocoladetaart verkiezen boven een perzik, zei hij. Deze hoge consumptieniveaus tasten ons lichaam snel aan.

“Wanneer je meer suiker consumeert, verandert de manier waarop je metabolisme werkt en begin je het op te slaan,” zei Corkins. “We zijn ontworpen om voedsel te bewaren voor periodes van hongersnood. We hebben geen periodes van hongersnood meer, dus nu slaan we het op als vet.”

De hoeveelheid suiker die in de VS wordt geconsumeerd is “extreem hoog”, merkte hij op.

Volgens de federale Dietary Guidelines for Americans 2020-25 zou iedereen van 2 jaar of ouder zijn dagelijkse inname van toegevoegde suiker moeten beperken tot minder dan 10% van zijn totale calorieën. Het volgen van deze richtlijnen kan moeilijk zijn, zei Gracner.

“Suiker is overal toegevoegd, zelfs in baby- en peutervoeding, en kinderen worden gebombardeerd met tv-reclames voor suikerhoudende snacks”, aldus Gracner. “Terwijl het verbeteren van de voedingskennis van ouders en verzorgers belangrijk is, moeten we bedrijven ook verantwoordelijk houden voor het herformuleren van babyvoeding met gezondere opties en de marketing en prijzen van suikerhoudende voedingsmiddelen gericht op kinderen reguleren.”

De onderzoekers zeggen in de nieuwe studie dat zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven gemiddeld meer dan drie keer de aanbevolen hoeveelheid toegevoegde suiker consumeren, meer dan 80 gram per dag.

Het Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention waarschuwt ook dat veel kinderen in de leeftijd van 1 tot 5 jaar dagelijks niet genoeg fruit en groenten binnenkrijgen, maar wel regelmatig suikerhoudende dranken consumeren.

Corkins zegt dat één manier voor ouders om de suikerconsumptie bij jonge kinderen te verminderen is om hun eigen gewoonten te veranderen.

“Ouders hebben de grootste invloed”, zegt hij. “Ze zien wat hun ouders eten en kinderen hebben de neiging om te eten zoals hun ouders. Als je wilt dat je kind betere gewoonten aanleert, dan moet je zelf een voorbeeld stellen voor die gewoonten.”

Andere manieren om de suikerconsumptie te verminderen zijn het vervangen van suikerhoudende dranken door gezondere alternatieven of ze helemaal uit te bannen, en het vermijden van suikerhoudende junkfood en drankjes thuis, waar ze verleidelijker kunnen zijn. De sleutel is matiging bij het consumeren van suikerhoudende voedingsmiddelen.

“We willen allemaal onze gezondheid verbeteren en onze kinderen de beste start in het leven geven. Het vroegtijdig verminderen van toegevoegde suikers is een krachtige stap in die richting”, aldus Gracner. “Met betere informatie, een beter milieu en de juiste stimulansen kunnen ouders de blootstelling aan suiker gemakkelijker verminderen, voor kinderen en voor henzelf.”

[1] Tupper, S. (2024, 4 november). Sugar in the first 1,000 days after conception linked to health issues later in life, study says. CNN.

CNN: Onderzoek toont aan dat suiker in de eerste 1000 dagen na conceptie verband houdt met gezondheidsproblemen op latere leeftijd
Foto gegenereerd met DALL·E

Webinar

Laatste wetenschappelijke inzichten en methodes om gewicht te verliezen.

Alles te weten komen over de laatste innovaties in afvallen? Catherine Keyl stelt kritische vragen, zodat u weer op de hoogte bent.

Maart

23

20.00 uur

Catherine Keyl interviewt Dr. Edo Aarts

Maart

23

20.00 uur

Catherine Keyl interviewt Dr. Edo Aarts

Gratis, vrijblijvend én anomiem.

Logo Allurion Kliniek