Ballonpillen en koude douches: ideeën van deskundigen om af te vallen

Door Tobi Thomas van The Guardian [1].

Acupunctuur en afslankballonnen behoren tot de methoden die worden besproken op de Europese top over zwaarlijvigheid.

Tijdens het Europees congres over obesitas 2023 heeft een breed scala aan deskundigen onderzoek gedeeld over manieren om de obesitasepidemie aan te pakken. Hier zijn drie ideeën gepresenteerd als manieren om bij te dragen aan een gezondere levensstijl.

Acupunctuur

Acupunctuur, de 3000 jaar oude praktijk waarbij de huid traditioneel wordt aangeprikt met naalden, kan van nut zijn voor wie een paar kilo wil afvallen.

Een Japanse studie concludeerde dat ooracupunctuur aanzienlijk kan bijdragen tot gewichtsverlies, waarbij onderzoekers beweerden dat de methode zenuwen en organen kan stimuleren die het verlangen naar voedsel helpen beheersen.

Bij de studie waren 81 Japanse mannen betrokken die tussen 21 en 78 jaar oud waren en die een vorm van ooracupunctuur kregen waarbij kleine metalen kraaltjes op zes punten van het buitenoor worden bevestigd.

Allen kregen tijdens ziekenhuisbezoeken advies over voeding en werden gevraagd een dieetdagboek bij te houden, terwijl zij hun totale voedselinname gedurende drie maanden van de behandeling met de helft verminderden.

Uit het onderzoek bleek dat de deelnemers gemiddeld 10,4 cm van hun middelomtrek verloren (van gemiddeld 98,4 cm naar 88 cm) en 4% van hun totale lichaamsvet (van gemiddeld 28,2% naar 24,3%).

Dr. Takahiro Fujimoto, de auteur van de studie, zei dat de bevindingen aantonen dat acupunctuur op het oor kan helpen bij gewichtsverlies in combinatie met dieet en lichaamsbeweging.

“Het is waarschijnlijk dat acupunctuur een positief effect heeft door het verlangen en de eetlust te beteugelen, de spijsvertering te verbeteren en het metabolisme te stimuleren,” voegde hij eraan toe.

Blootstelling aan kou

Jezelf ’s morgens blootstellen aan koude tot het punt dat je gaat bibberen kan helpen bij gewichtsverlies, maar meer nog voor mannen.

Een voorlopige studie van Dr. Mariëtte Boon suggereerde dat blootstelling aan koude in de ochtend effectiever is voor het stimuleren van de stofwisseling en het verbranden van vet dan ’s avonds.

In de studie werden 24 mannen en vrouwen ’s ochtends en ’s avonds blootgesteld aan koud water. Uit de resultaten bleek dat bij mannen het energieverbruik door koude ’s morgens hoger was dan ’s avonds. Voor vrouwen maakte het echter weinig verschil of de blootstelling aan koude vroeg of laat op de dag plaatsvond.

Boon stelt voor om te beginnen met koude douches in de ochtend.

“Als het om koude douches gaat, zou ik meestal aanraden om de eerste keer slechts 20 seconden te beginnen, en niet met het hoofd,” zegt Boon. “De volgende dag 30 seconden, en dan opbouwen tot 90 seconden. Ik vind 90 seconden best lang, en ik denk niet dat het nodig is om langer te gaan.

“Als je de ijsbaden doet, of het winterzwemmen, bouw dat ook op. En als je achteraf merkt dat je moeite had met opwarmen, is dat een teken dat het te lang of te koud voor je was,” voegde ze eraan toe.

Gewichtsverlies ballonnen

In plaats van een maagoperatie te ondergaan – een invasieve gewichtsverliesbehandeling waarbij je maag kleiner wordt gemaakt – zijn er doorslikbare maagballonnen ontwikkeld, waarvan bewezen is dat ze een effectieve gewichtsverliesbehandeling zijn.

De maagballon wordt ingeslikt als een pil, maar er zit een lange dunne buis aan vast. Met echografie wordt bepaald wanneer de ballon op zijn plaats zit in de maag, en deze wordt dan gefixeerd.

In tegenstelling tot een maagoperatie is de ballon een tijdelijke maatregel. Na 16 weken barst hij in de maag, het water komt vrij en de ballon zelf wordt uitgescheiden.

In een studie, waarbij 181 volwassenen met obesitas werden onderzocht, kregen de deelnemers zowel de ballon als het afslankmiddel liraglutide voorgeschreven. Uit de resultaten bleek dat de patiënten gemiddeld bijna driekwart (74%) van hun overtollige lichaamsgewicht verloren.

[1] Thomas, T. (2023, 19 mei). Balloon pills and cold showers: experts’ ideas for losing weight. The Guardian.

Allurion_maagballon_programma

Webinar

Laatste wetenschappelijke inzichten en methodes om gewicht te verliezen.

Alles te weten komen over de laatste innovaties in afvallen? Catherine Keyl stelt kritische vragen, zodat u weer op de hoogte bent.

Maart

23

20.00 uur

Catherine Keyl interviewt Dr. Edo Aarts

Maart

23

20.00 uur

Catherine Keyl interviewt Dr. Edo Aarts

Gratis, vrijblijvend én anomiem.

Logo Allurion Kliniek