Nederlandse Allurion Kliniek levert grote bijdrage in groei

Allurion Technologies Inc., ontwikkelaar van een innovatieve maagballon waarmee op een non-invasieve wijze blijvend gewichtsverlies kan worden gerealiseerd, is vanaf vandaag, 2 augustus 2023, beursgenoteerd op de New York Stock Exchange (NYSE: ALUR). Voor de Allurion Kliniek, primaire aanbieder van de technologie in Nederland, opgericht door Nederlandse ondernemer Nick van Lanschot en bariatrisch chirurg Edo Aarts, geldt dit als startsein voor verdere groei in de Benelux.

Allurion Technologies, opgericht door dr. Sammy Levy en dr. Shantanu Gaur, biedt een oplossing voor personen met een BMI vanaf 27 tot en met 38, waarbij het niet lukt om langdurig gewicht te verliezen, niet in aanmerking komen voor een operatie of niet onder het mes willen. Met een inslikbare maagballon waarbij geen operatie, endoscopie of verdoving aan te pas komt, biedt het bedrijf een non-invasieve methode waarmee cliënten in 16 weken, gemiddeld 10 tot 15% van hun lichaamsgewicht verliezen. Inmiddels zijn er 100.000 personen in 50 landen geholpen met de methode.

Om het concept geaccelereerd naar de markt te brengen, werden in de eerste bestaansjaren diverse internationale partnerschappen gesloten. Voor de Benelux werden de handen ineen geslagen met ervaren ondernemer in de medische wereld, Nick van Lanschot, en bariatrisch chirurg, Edo Aarts. Zij richtten in 2020 de Allurion Kliniek op als primaire aanbieder van de methode voor gewichtsverlies in Nederland. Sindsdien zijn 1.400+ patiënten geholpen met het programma, bestaande uit de maagballon, begeleiding van arts, leefstijlcoaches, bluetooth weegschaal en health-tracker. Hiermee behoort de Allurion Kliniek tot een van de vier sleutelspelers in de groei van Allurion Technologies.

Nick van Lanschot over de beursgang en groei: “De beursgang vormt een belangrijke mijlpaal voor het bedrijf en een manier om Allurion’s missie om een einde te maken aan obesitas kracht bij te zetten, waarbij Edo en een grote rol spelen in de verdere realisatie in de Benelux. Wij zien de IPO als startsein voor verdere investeringen om het product nog beter te maken en nog meer personen te helpen met substantieel en blijvend gewichtsverlies. Aan groeikansen geen gebrek. Overgewicht en obesitas is helaas nog altijd een groot probleem. Van de wereldwijde bevolking heeft meer dan 25% hiermee te kampen en het aantal kinderen en adolescenten met obesitas is de afgelopen vier decennia zelfs vertienvoudigd. Nederland is hierbij met 64% van de bevolking met overgewicht geen uitzondering op”.

Dr. Edo Aarts over de maagballon: “Ik heb veel ’traditionele’ maagballonnen geplaatst en dat is een ingrijpende procedure, zowel bij het plaatsen als het verwijderen van de ballon. Dankzij de ballon van Allurion is de drempel voor het plaatsen veel lager. Met ‘gewoon’ afvallen duurt het minimaal één tot twee jaar om 10 tot 15% gewicht te verliezen – wat voor de meeste mensen niet vol te houden is, vandaar het bekende ‘jojo’-effect.

De snelle geografische expansie naar de Benelux, evenals Canada, Mexico, India, Australië en Brazilië, maakte dat de inkomsten van Allurion Technologies de afgelopen jaren stegen van $20 miljoen in 2020, $38 miljoen in 2021 en $64 miljoen in 2022. Op 2 augustus zet het bedrijf een volgende stap en betreed het bedrijf de New York Stock Exchange. Aandelen worden verhandeld op de New York Stock Exchange onder het symbool ‘ALUR’.

Gelijktijdig aan de beursgang werd financiering opgehaald middels een privé-investering in openbare aandelen (PIPE) onder leiding van RTW Investments en aanvullende aandeleninvesteringen van voormalig CEO en voorzitter van Medtronic Omar Ishrak, voormalig CEO van GE Jeff Immelt, Leavitt Equity Partners, vice-voorzitter van de Naghi Group, dhr. Yasser Naghi, en bestaande Allurion-investeerders, waaronder Novalis LifeSciences en Segulah Medical Acceleration en Medtronic. Ten slotte is een lening verschaft door een dochteronderneming van Fortress Investment Group en Chardan Equity.

Over Allurion Technologies

Allurion Technologies is in 2009 opgericht door dr. Sammy Levy en dr. Shantanu Gaur, gedurende hun tweede jaar aan Harvard Medical School. Het bedrijf biedt de eerste en enige gewichtsverlies methode waarbij geen operatie, endoscopie of narcose nodig is. Sinds de oprichting heeft de Allurion maagballon in combinatie met professionele ondersteuning op het gebied van voeding en beweging, wereldwijd ruim 100.000 cliënten geholpen met langdurig gewichtsverlies. De methode wordt in Nederland aangeboden voor €4.199,- in de Allurion Kliniek in Hilversum als primaire aanbieder en Kazem Aesthetica op Schiphol Airport in Amsterdam, Kliniek Obesitas IntoBalance in Bergen op Zoom, en Nederlandse Obesitas Kliniek (NOK) in Amsterdam, Velp, Gouda en Heerlen.

De Allurion methode

Allurion maakt gebruik van een zachte ballon die in de maag wordt geplaatst. Simpelweg door de capsule, vergelijkbaar met een stukje brood, door te slikken met water. Aan de ballon is een dunne katheter bevestigd, waarmee de ballon met water gevuld wordt, wanneer het op de juiste plek in de maag is aangekomen. Vervolgens controleert een van de deskundige en ervaren artsen van de kliniek met een röntgenfoto de positie.

Het Allurion Kliniek team

De gevulde ballon heeft ongeveer de grootte van een grapefruit, waardoor er een gedeelte van de maag wordt gevuld en er een vol gevoel ontstaat. Direct na het vullen zorgt dit voor een seintje naar de hersenen dat er voldoende gegeten is, waardoor er tijdens de maaltijden minder eten wordt genuttigd. Na gemiddeld 16 weken gaat de ballon vanzelf open, waardoor het water via de maag wordt afgevoerd en de ballon op natuurlijke wijze het lichaam verlaat.

Tijdens het 16-weekse traject krijgen cliënten ondersteuning van voedings- en bewegingsdeskundigen om nieuwe gezonde gewoontes te ontwikkelen die voortgezet kunnen worden, nadat de ballon de maag heeft verlaten. Hiermee wordt langdurig gewichtsverlies gestimuleerd.

Cliënten van Allurion krijgen daarnaast toegang tot de Virtual Care Suite, een digitale toolkit om het gewichtsverlies te monitoren en managen. Hierin zit onder meer de Allurion Connected weegschaal om veranderingen in lichaamssamenstelling bij te houden en de Allurion Health Tracker om slaap en beweging in kaart te brengen. Alle data is hierbij continu inzichtelijk in de Allurion App, waardoor progressie real time kan worden bijgehouden. Ook kan via de app contact op worden genomen met het team voor vragen en ondersteuning. Voor wie liever gebruik maakt van Apple Health of een Fitbit sporthorloge, biedt de app ook daarvoor een integratie.

Onafhankelijk onderzoek toont aan dat het gewicht van 95% van de Allurion cliënten stabiel is gebleven in het jaar na de behandeling.

Webinar

Laatste wetenschappelijke inzichten en methodes om gewicht te verliezen.

Alles te weten komen over de laatste innovaties in afvallen? Catherine Keyl stelt kritische vragen, zodat u weer op de hoogte bent.

Maart

23

20.00 uur

Catherine Keyl interviewt Dr. Edo Aarts

Maart

23

20.00 uur

Catherine Keyl interviewt Dr. Edo Aarts

Gratis, vrijblijvend én anomiem.

Logo Allurion Kliniek