Overgewicht Nederland brengt als eerste obesitasmedicijn Mounjaro op de Nederlandse markt

Door Kijk op Noord Holland [1].

Afvallen met een prik is niets nieuws meer. Het middel Ozempic werd in 2023 zelf zo populair dat er een gebrek ontstond voor de doelgroep waarvoor het bedoeld was, personen met diabetes. Overgewicht Nederland is de eerste Nederlandse aanbieder van het alternatief Mounjaro, een medicijn dat zich richt op personen met overgewicht en obesitas en hen helpt om 15% tot 20% van hun gewicht te verliezen.

Na het succes in onder andere de VS en het Midden-Oosten wordt afvalmedicatie Mounjaro in Nederland geïntroduceerd. De werkzame stof in het medicijn, Tirzepatide, zorgt ervoor dat de productie van glucose-dependent insulinotropic polypeptide (GIP) verhoogt waardoor de insulineproductie toeneemt en de bloedsuikerspiegel verlaagt. Zo ontstaat er eerder een gevoel van verzadiging tijdens het eten en blijft dit gevoel langer in stand. Daarnaast beïnvloedt het medicijn het hormoon glucagon-like peptide-1 (GLP-1), dat naast de regulatie van de bloedsuikerspiegel ook een verminderde eetlust als resultaat heeft.

Onderzoek toont aan dat wanneer patiënten zich eens per week injecteren met de voorgeschreven dosis gedurende twaalf maanden dit leidt tot een gewichtsverlies van 15% tot 20% van hun totale lichaamsgewicht. Mounjaro is ontwikkeld voor personen met overgewicht (BMI v.a. 27) en obesitas (BMI v.a. 30). Daarnaast kan het worden gebruikt door diabetespatiënten als alternatief voor Ozempic.

Overgewicht Nederland is de eerste Nederlandse aanbieder van Mounjaro in Nederland en inmiddels wordt de medicatie gebruikt door de eerste patiënten van de kliniek in Amersfoort. Mounjaro wordt hierbij altijd gebruikt in combinatie met een traject gericht op een leefstijlwijzigingen, inclusief begeleiding van een arts, leefstijlcoach, app en slimme weegschaal.

“Het gebruik van Mounjaro toont mooie resultaten in de vermindering van het lichaamsgewicht. Zo vormt het een oplossing voor personen die er met alleen leefstijl aanpassingen niet komen, maar ook geen operatie willen of kunnen ondergaan. Het medicijn kan, in combinatie met een integrale aanpak waarbij gezonde gewoontes eigen worden gemaakt, zorgen voor een gezond gewicht, inclusief de voordelen die dat met zich meebrengt zoals een verminderde kans op hart- en vaatziektes”, aldus Edo Aarts, bariatrisch chirurg gespecialiseerd in de begeleiding van personen met overgewicht bij gewichtsverlies en medeoprichter van Overgewicht Nederland. In totaal heeft Aarts meer dan 2000 maagverkleiningen uitgevoerd, 2000 maagballonnen geplaatst en heeft hij ruime ervaring met de behandeling van patiënten met gewichtsverlies injecties.“De introductie van Mounjaro zien wij als grote doorbraak in het Nederlandse medische landschap. Het medicijn levert minimaal dezelfde effecten als bestaande middelen op de markt. Zo zorgt het zoals Ozempic niet alleen voor een verminderde eetlust, maar ook voor een verhoogde insuline productie. Daarnaast is het specifiek ontwikkeld voor personen met obesitas en overgewicht. Het is daarbij een waardevolle toevoeging op de markt, ook voor de diabetespatiënten die afhankelijk zijn van Ozempic”, aldus Nick van Lanschot, CEO van Overgewicht Nederland.

[1] (2024, 12 februari). Overgewicht Nederland brengt als eerste obesitasmedicijn Mounjaro op de Nederlandse markt.

Webinar

Laatste wetenschappelijke inzichten en methodes om gewicht te verliezen.

Alles te weten komen over de laatste innovaties in afvallen? Catherine Keyl stelt kritische vragen, zodat u weer op de hoogte bent.

Maart

23

20.00 uur

Catherine Keyl interviewt Dr. Edo Aarts

Maart

23

20.00 uur

Catherine Keyl interviewt Dr. Edo Aarts

Gratis, vrijblijvend én anomiem.

Logo Allurion Kliniek