Maag Botox en Maagballon: Een Diepgaande Vergelijking

Door: Dr. Edo Aarts. Gecertificeerd Deskundige op het Gebied van Gewichtsverlies en Obesitasbehandeling

Obesitas is een wereldwijde volksgezondheidsepidemie geworden, en als gevolg daarvan zoeken mensen naar verschillende methoden om gewicht te verliezen en hun gezondheid te verbeteren. Maag Botox en de maagballon zijn twee niet-chirurgische benaderingen voor gewichtsverlies die de aandacht hebben getrokken van zowel patiënten als medische professionals. In deze uitgebreide vergelijking zullen we dieper ingaan op deze twee procedures, hun werking, effectiviteit, voor- en nadelen en welke patiënten het meest kunnen profiteren van elk van hen.

Maag Botox in Detail

Maag Botox, ook bekend als endoscopische intragastrische botox-injectie, is een relatief nieuwe procedure die gericht is op het verminderen van eetlust en gewichtsverlies. In deze procedure wordt botulinumtoxine, beter bekend als Botox, in kleine hoeveelheden in de maagwand geïnjecteerd via een endoscoop. Maar hoe werkt dit precies?

Botulinumtoxine, de werkzame stof in Botox, heeft het vermogen om de spieren te verlammen waarin het wordt geïnjecteerd. In het geval van Maag Botox, wordt het gebruikt om de beweeglijkheid van de maagspieren te verminderen. Dit leidt tot een vertraging van de maaglediging en vermindert de contracties in de maag. Het resultaat is een verhoogd gevoel van verzadiging en verminderde eetlust.

De effecten van Maag Botox zijn meestal tijdelijk en duren enkele maanden. Na verloop van tijd wordt het botulinumtoxine afgebroken en herstellen de maagspieren hun normale activiteit. Dit betekent dat de procedure herhaaldelijk moet worden uitgevoerd als de patiënt blijvend gewichtsverlies wil behouden.

Een van de voordelen van Maag Botox is dat het een minimaal invasieve procedure is, wat betekent dat er geen incisies of operaties nodig zijn. Het kan worden uitgevoerd op poliklinische basis en patiënten herstellen over het algemeen snel na de ingreep.

Maagballon in Detail

De maagballon, aan de andere kant, is een meer ingrijpende procedure in vergelijking met Maag Botox, maar het biedt ook potentiële voordelen op de langere termijn. Tijdens een maagballonprocedure wordt een opblaasbare ballon in de maag geplaatst via een endoscoop. Deze ballon wordt vervolgens opgeblazen met een vloeistof of lucht, waardoor hij ruimte in de maag inneemt. In het geval van de Allurion maagballon met water. Het fysieke volume van de maag wordt dus tijdelijk vergroot, waardoor de patiënt minder voedsel kan consumeren voordat een gevoel van verzadiging optreedt.

De maagballon heeft als doel om patiënten te helpen bij het beheersen van hun portiegrootte en het verminderen van hun eetlust. Het is belangrijk op te merken dat de maagballon meestal slechts voor een periode van zes maanden in de maag blijft en dan wordt verwijderd. Dit is geen blijvende oplossing voor gewichtsverlies, maar eerder een hulpmiddel om patiënten te helpen hun eetgewoonten te veranderen. Daarom wordt het vaak samen gepaard met een intensief leefstijlbegeleidingsprogramma.

Een van de belangrijkste voordelen van de maagballon is dat het een direct effect heeft op de hoeveelheid voedsel die de patiënt kan eten, en het kan leiden tot aanzienlijk gewichtsverlies gedurende de periode dat de ballon in de maag blijft. In het geval van het Allurion programma is dit vaak 10 à 15 procent van het lichaamsgewicht in het begin. De procedure vereist echter een zorgvuldige begeleiding van medische professionals en een toegewijde inspanning van de patiënt om blijvend gewicht te verliezen.

Vergelijking van Maag Botox en Maagballon

Nu we een gedetailleerd inzicht hebben in hoe Maag Botox en de maagballon afzonderlijk werken, is het tijd om deze twee procedures met elkaar te vergelijken.

 1. Effectiviteit en Duurzaamheid:
  • Maag Botox: De effecten zijn over het algemeen tijdelijk en duren enkele maanden voordat het botulinumtoxine wordt afgebroken. Daarom kan het nodig zijn om de procedure regelmatig te herhalen om blijvend gewichtsverlies te behouden.
  • Maagballon: De maagballon heeft een directer effect op de eetlust en portiegrootte en kan leiden tot aanzienlijk gewichtsverlies gedurende de zes maanden dat hij in de maag blijft. Echter, na verwijdering van de ballon, vereist het behoud van gewichtsverlies een toegewijde levensstijlverandering.
 2. Invasiviteit en Herstel:
  • Maag Botox: Deze procedure is minimaal invasief en kan op poliklinische basis worden uitgevoerd. Het herstel is over het algemeen snel en vereist geen ziekenhuisopname.
  • Maagballon: Het inbrengen van een maagballon is meer invasief en vereist een endoscopische procedure. Het herstel kan langer duren, en sommige patiënten kunnen last hebben van bijwerkingen zoals misselijkheid en braken na de plaatsing van de ballon. Een belangrijke aantekening hierin is dat de maagballon nog steeds minder invasief is dan een operatie zoals een bypass of maagverkleining.
 3. Geschiktheid voor Patiënten:
  • Maag Botox: Maag Botox kan geschikt zijn voor patiënten die slechts een tijdelijke eetlustremming nodig hebben en geen ingrijpende ingreep willen ondergaan.
  • Maagballon: De maagballon is geschikt voor patiënten die een krachtige, tijdelijke impuls nodig hebben om hun eetgewoonten te veranderen en gewicht te verliezen. Het vereist echter meer betrokkenheid en begeleiding van medische professionals.

Overwegingen voor de Keuze tussen Maag Botox en de Maagballon

Bij het kiezen tussen Maag Botox en de maagballon zijn er verschillende belangrijke overwegingen:

 1. Gewichtsverlies Doelstellingen:
  • Als u slechts een tijdelijke eetlustremming wilt om enkele kilo’s te verliezen, kan Maag Botox een geschikte optie zijn.
  • Als u aanzienlijk gewicht wilt verliezen en bereid bent om de nodige inspanningen te leveren, kan de maagballon een effectievere keuze zijn.
 2. Tijdsduur:
  • Maag Botox heeft een kortetermijneffect en moet regelmatig worden herhaald.
  • De maagballon biedt een krachtige impuls gedurende zes maanden, maar vereist daarna inspanningen om het gewicht te behouden. Gedurende een leefstijlbegeleidingsprogramma krijgt u vaak de juiste handvaten om deze inspanningen te vergemakkelijken.
 3. Medische Begeleiding:
  • Beide procedures vereisen medische begeleiding, maar de maagballon vereist vaak meer betrokkenheid van artsen en diëtisten.
 4. Persoonlijke Voorkeuren:
  • Uw persoonlijke voorkeuren en bereidheid om met bijwerkingen en herstel om te gaan, spelen ook een rol bij uw keuze.

Conclusie

Maag Botox en de maagballon zijn twee verschillende procedures voor gewichtsverlies, elk met hun eigen kenmerken en voordelen. Maag Botox biedt een tijdelijke vermindering van eetlust door middel van Botox-injecties, terwijl de maagballon een directe impact heeft op de portiegrootte en eetlust gedurende een periode van zes maanden.

De keuze tussen deze procedures hangt af van uw persoonlijke doelstellingen, bereidheid om betrokken te zijn bij gewichtsbeheersing, en uw medische geschiktheid. Het is van cruciaal belang om een grondig overleg met een arts of specialist te voeren voordat u een beslissing neemt.

Onthoud dat zowel Maag Botox als de maagballon slechts hulpmiddelen zijn bij gewichtsverlies. Duurzaam gewichtsverlies vereist veranderingen in levensstijl en voedingsgewoonten op de lange termijn. Een combinatie van de juiste procedure en toewijding aan een gezonde levensstijl kan leiden tot succes bij het beheersen van obesitas en het verbeteren van de algehele gezondheid.

Allurion_weegschaal_maagballon_programma

Webinar

Laatste wetenschappelijke inzichten en methodes om gewicht te verliezen.

Alles te weten komen over de laatste innovaties in afvallen? Catherine Keyl stelt kritische vragen, zodat u weer op de hoogte bent.

Maart

23

20.00 uur

Catherine Keyl interviewt Dr. Edo Aarts

Maart

23

20.00 uur

Catherine Keyl interviewt Dr. Edo Aarts

Gratis, vrijblijvend én anomiem.

Logo Allurion Kliniek